Tuesday, December 13, 2011

KEHIDUPAN

ASSALAMUALAIKUM..

sudah lama blog ini tidak di update..sejak wujudnya kamigadisbiasa.blogspot.com..tapi sekarang mood rajin datang sekejap..so mari menulis something...

2011 bakal meninggalkan kita..so lets berdoa..moga 2012 yg bakal datang become tahun yang lebih baik sebelomnye..

BUANG YANG KERUH,AMBIL YANG JERNIH
BERSIHKAN HATI
SUCIKAN JIWA
MATANGKAN DIRI
SEMOGA 2011 TAHUN BAHAGIA UNTUK KITA..


SEKIAN~~~
www.tips-fb.com

Saturday, January 22, 2011

fashion!!!

salam sejahtera..

yay...saya balik kampung raya cina nanti..akhirnya balik jua...ok..ok...

entri kali ini..nak cakap pasal fashion sekarang nie..bila sekali pandang..nampak agak annoying..tapi bila ramai yang gayakan fashion macam gitu..nampak ok2 je la...fashion yang saya maksudkan adalah,fashion tudung sekarang,yang mengabungkan 2 tona warna yang sanggat kontra..contohnya..warna baju warna merah,lepas2 warna tudung biru..

fashion sekrang kat dah upgrade,kalau dulu,warna nak maching je..tapi sekarang dah start dengan fashion2 yang agak menarik???..tapi pada saya,saya masih belum berani berfashion macam gitu..sebab saya rasa pelik dengan gabungan warna yang tidak maching langsung pon,anyway...teringin jugak nak pakai,sebab keberanian belum ada lagi..hahak...

setakat nie saya just berani try2 fashion tudung cam ginie jer...lalalalaa...




www.tips-fb.com

Thursday, January 20, 2011

tak malukah??

Salam jumaat kepada semua..


Ok..ok..ok..kepada insan yang bergelar lelaki sila pergi sembahyang...kalau ko malas nak pergi sembahyang ko jangan la lepak kat kedai...bodoh betulll..tak tahu malu kah????...ooo...mesti la tak malu kan???

Dunia sekarang orang dah tak kenal erti malu agaknya...sekarang nie banyak benda yang orang-orang dulu tak buat,tapi orang sekarang dah buat...

1.perempuan muda merokok di khlyak ramai..tak malukah???
2.lelaki melepak kat kedai makan waktu solat jumaat
2.perempuan pakai seluar tight,pas2 pakai baju pendek,lepas2 pakai tudung...oohh...tambahan pulak si gadis tersebut agak berisi..ooohh..buruk...sanggat......tak malukah????

3 benda ni yang saya rasa dah ramai sangat orang buat,mana la maruah anda sebagai insan yang beragama islam, sedangkan nonmuslim pon pandai berpakaian sopan...
Emmm..bila kita tengok macam-macam wajah yang pelik,pasti rasa nak mengumpat pasal dia orang..sososososo..yang dapat dosa..kita dan juga orang tersebut...<>....
Kenapa saya rasa,ramai lelaki yang tak sembahyang,nak jumpa yang cukup sembahyang sangat2 susah,oooohhhhhh..tak tahulah...

Ok..ok...cukup tazkirah kali nie..((bajet macam ustazah...lalalalalala))
www.tips-fb.com

Wednesday, January 19, 2011

jalan-jalan sesi 2011 :sunway lagoon


destinasi jalan-jalan untuk tahun nie : sunway lagoon..


Alhamdulilah...dapat gak masuk sini..dulu masa kecik2 tak dapat masuk sebab mahal sangat...
sekarang baru mampu nak msuk sini...hahak..


BAJET : kalau main ALL PARKS : RM 75
THREE PARKS (amusement park,wildlife,water park) :rm 60
MAKAN : RM15-25(makanan kat dalam memang mahal..dah la tak boleh bawa makanan dari luar....)
sewa pelampung :RM 15(double )
Rm 10 (single )
sewa loker : RM 5(untuk sekali guna je )

so kalau nak masuk sini kena bajet Rm 100 n above...
park yang ada : amusement park,water park,wildlife park,extreme park,stream park...
so kalu ambil all park rugi sikit..sebab dalam waktu (10am-6pm) memang tak cukup nak main semua...soo...better ambik yang three park jer...tapi kalu nak masuk rumah hantu..kena ambik yang all parks...sebab rumah hantu dia bezz






























www.tips-fb.com

sejarah batu caves

Salam THAIPUSAm...hehehe....tetiba......

Sunnguh malas nak update..tapi kecian pulak kat blog nie..tak ada perubahan...huhuhu....

Soooo....by the way..kepada yang beragama hindu...saya nak ucapkan selamat menyambut hari thaipusam..okeyyy...jom kita pergi BATU CAVES...emmmm....malam-malam nie rasa nak share sejarah pasal Batu Caves...mesti ramai yang tidak tahu sejarahnye kan..sososososo...let’s check it out on GOOGLE...

Refer to google search :

Batu CAVES :

Batu Caves (atau Gua Batu dalam bahasa Melayu) terletaknya di sebelah utara Kuala Lumpur. Ia adalah sebuah gua batu kapur semulajadi yang telah digunakan sebagai sebuah kuil Hindu bagi memuja Dewa Subramania, Dewa Hindu.

Batu Caves adalah satu daripada destinasi pelancongan Malaysia yang termasyur terutamanya untuk Perayaan Thaipusam. Ini memikat sebanyak lapan ratus ribu penganut dan pelancong. Yang menarik adalah dapat menengok pemuja-pemuja di dalam keadaan bersawai sambil mengendong kavadi, suatu rangka logam melampir di atas tubuh badan.

Meninggi di kira-kira 100 meter di atas bumi, Batu Caves sebenarnya terdiri daripada tiga gua utama dan beberapa yang lebih kecil dalam saiznya. Yang terbesar, dipanggil Gua Tokong (Temple Cave), mengandungi satu siling setinggi seratus meter dan peninggalan mengenai agama Hindu yang menjadi tarikan. Untuk mencapainya, pelancong dikehendak mendaki sejumlah 273 anak tangga yang curam.

Di bawah Gua Tokong adalah Gua Kelam (Darknesses Cave), dengan formasi batu-batan yang tidak dapat dicari di tempat lain. Stalaktit yang menganjur dari siling gua dan stalagmit yang terbit dari tanahnya membentuk pembentukan majmuk sepeti tirai gua, batu aliran, dan mutiara gua yang mengambil masa beribu-ribu tahun untuk terbentuk. Persatuan Semula jadi Malaysia mengadakan pelawatan pengembaraan sambil belajar.

Satu lagi gua utama adalah Gua Seni (Art Gallery Cave) yang terletak di kaki anak tangga. Patung diperbuat daripada kayu-kayan dan lukisan dinding menggambarkan tuhan-tuhan Hindu dan dogengnya dipamerkan di sini. Perjalanan ke kemasukan adalah suatu pengalaman yang menyenangkan melalui tasik dan kolam-kolam yang dipenuhi dengan ikan-ikan yang berwarna-warni.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Thaipusam_idols.jpg/220px-Thaipusam_idols.jpg

http://bits.wikimedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png

Kavadi yang di bawa oleh penganut Hindu semasa perayaan Thaipusam sebagai membayar nazar, atau tanda berterima kasih kepada Lord Subramania.

Batu Caves pada asalnya merupakan salah satu tempat berlindung orang asli dari suku Temuan yang mengaitkan Batu Caves dengan kisah Si Tenggang. [1]

Batu Caves kemudiannya diterokai pada tahun 1878 oleh pedagang India K. Thambusamy merupakan unjuran besar batu kapur, yang menyimpan beberapa peralatan suci bagi Lord Subramania. Di dalam gua ini keadaan adalah gelap, sejuk dan agak menakutkan, tetapi mempunyai pemandangan yang menakjubkan.

Ok...ok...sesama kita pergi teroka batu caves esok...mesti bez...huhu....

Di hari thaipusam nie..ramai pulak kawan-kawan saya yang sambut birthday..


www.tips-fb.com

Tuesday, January 11, 2011

2011

Salam

Salam tahun baru 2011..

Ooohhh..sudah sangat lama tidak mengupdate blog ini..

Maklum lah..bila dah cuti...mesti jauh dengan teknologi yang serba canggih ini...alhamdulilah..Allah masih memberi kesempatan kepada saya untuk terus hidup pada tahun 2011 ini...

2011 : bermula cerita baru..tutup buku lama tapi mesti bukak jugak bila rasa perlu..untuk di jadikan sebagai pengajaran...tambahan pula..sem ni adalah sem akhir..sem penamat untuk degree..hohohohhohohhohoho..berakhirnya sem nie...satu lagi cerita lain yang akan berlaku..mungkin sesi MASTER pulak...itupun kalau di beri kesempatan oleh allah untuk sambung ...

2011 : cerita baru bermula dengan umur baru...22 tahun!!!ooohhh..seperti tidak percaya dengan umur sendiri...tapi itulah kenyataan yang harus diterima...

2011 : semoga menjadi tahun yang lebih baik dari tahun-tahun yang lepas....ahhh...!!!!tension jup!!!!adakah tahun ini akan menjadi lancar??????let we see.............

pib tyme praktikal...lallalalalalala....














www.tips-fb.com

Thursday, November 11, 2010

don't read!!

Dalam-dalam busy study..rasa nak buat entri pulak..

Banyak benda nak luah dekat sini..

Mula dengan sad story :

Sedar tak sedar mak cik aku dah masuk sebulan terlantar di hospital..

Aku pun asyik lupa nak col tnyakan khabar..

Tapi baru-baru ni mak aku cakap mak cik aku dah beri respon positif..tangan dia dah boleh bergerak..

Alhamdulilah..aku sentiasa mendokan kesihatan yang terbaik untuk dia..

Aku masih terbayang lagi wajah dia ketika dia menitiskan air mata masa aku melawat dia..aku sangat-sangat sedih melihat dia..betapa beratnya ujian yang Allah berikan kepada dia..tapi setiap dugaan yang Allah berikan kepada manusia pasti ada hikmah..

Hepi story : sebenarnya tak wujud pun cerita happy buat masa nie..sebab a lots of problems come..VERY_VERY stress..masa stress nie jom layan UJANG

11/11/2010

Hari musnahkan hidup aku..

Bila dah habis paper advanced instrumental analysis..

Aku risau sebab tak boleh jawab..sebab aku tengok orang lain macam boleh jawab je..

Pas2 rehatkan minda dengan cerita PIRANNA...

Kepada anda semua yang belum tengok cerita piranna..sila jangan tengok yer..

Cerita dia ...sangat #$@@#..hehehe..

12/11 mood : study composite fabrication

Paper last untuk sem 5 nie..sedar-sedar sem nie dah nak habis..semoga sem nie berakhir dengan kejayaan...

Bila paper last mesti mood nak study dah kurang..susah giler nak study..oh..tidak..BAHAYA nie..

www.tips-fb.com